Directeur KNLTB: Meer en kortere speeldagen competitie

Waar tennissend Nederland zich eind 2013 nog grote zorgen maakte over de later teruggetrokken plannen van de KNLTB om de competities ingrijpend te veranderen, lijken de competitiespelers nu met een gerust hart adem te kunnen halen. De bond heeft bekendgemaakt aan TENNiS.nl om de diverse competities een grotere prioriteit te geven in de toekomst. Vanaf 2016 zal de competitie-opzet er naar verwachting hierdoor heel anders uit komen te zien.

‘We moeten tennis meer als teamsport promoten’, zo verklaarde algemeen directeur Erik Poel aan deze website. ‘We hebben te maken met een terugloop aan leden en wat we hierbij zien is dat deze opzeggers vrijwel allemaal geen competitie spelen. De competitie is een bindende factor voor mensen om te blijven tennissen. Daarom willen wij onze competities meer aanzien geven en daarvoor hebben wij een visiedocument opgesteld.’

Meer speeldagen
Een speerpunt in deze KNLTB-visie is dat de competitiedagen dienen te worden ingekort, zoals Poel vorig jaar al in een uitgebreid interview heeft uitgelegd aan TENNiS.nl. Anderzijds is daar echter bijgekomen dat de bond, om het aanzien van de competities daadwerkelijk te doen laten toenemen, van plan is om de competities langer te laten duren door middel van meer speeldagen.

‘We hebben de intentie om dit te bewerkstelligen, maar of dat in de praktijk ook zal lukken kunnen we op dit moment nog niet zeggen’, aldus Poel. ‘Ik weet ook dat als we met de competities langer willen doorspelen in de zomer dit tot problemen kan leiden met de open toernooien die dan op de kalender staan, dus hiervoor zouden we oplossingen moeten bedenken’, vervolgt Poel, die zelf spreekt van een verlenging van bijvoorbeeld de zondagcompetities tot een potentiële 12 speeldagen.

Competitiestart
Het moment van de competitiestart is een andere kwestie die de KNLTB  serieus aan het overdenken is. ’Waarom zou dit meteen in april moeten zijn, als de banen net opengaan? Als mensen nu voor het eerst buiten spelen moeten ze meteen al competitie spelen.’ Poel geeft zelf aan dat een competitiebegin in mei een serieuze optie is.

‘Al met al zijn er op het moment nog geen concrete plannen die kunnen worden doorgevoerd en vandaar dat we hebben besloten om in 2015 de competitieopzet zoals deze nu bestaat in stand te houden. Hier en daar zal er wellicht iets kleins veranderen, maar dat zullen slechts cosmetische aanpassingen zijn.’